Nega pirsinga

  • Početna
  • /
  • Nega nakon urađenog piercing-a lica

Nega nakon urađenog piercing-a lica

Saveti za negu koje ćete naći ovde odnose se na sve piercing-e koji su urađeni iznad vrata. Ovo uključuje sledeće (u zagradama je navedeno prosečno vreme u kom je nega neophodna da bi ranica zacelila):• Obod uha (4-6 nedelja)
• Hrskavičasta resa uha (8-12 nedelja)
• Tragus (8-12 nedelja)
• Nozdrva (4-6 nedelja)
• Septum /nosna pregrada/ (6-8 nedelja)
• Obrva (6-8 nedelja)
• Koren nosa (6-10 nedelja)
• Spoljna strana labrete, piercing usne i obraza (6-8 nedelja)Najbolji način da osigurate što skorije isceljenje svog piercing-a je da svoje telo održavate čistim. Dok Vaše telo pokušava da zaceli novi piercing, potrebno je da se sami postarate za to. Zdrava ishrana, redovan san i umerenost u konzumiranju alkoholnih pića u toku zaceljivanja piercing-a od velikog je značaja. Svakodnevno uzimanje kombinacije više vitamina pomaže zaceljivanje piercing-a, i veliki broj ljudi tvrdi da upotreba dodatnog cinka ili vitamina C dodatno ubrzava zaceljivanje.

Generalno savetujemo upotrebu antibakterijskih masti/krema kao što su Hidrociklin ili Enbecin samo treba povesti računa o količini nanošenja masti/kreme jer ovi proizvodi ako se nanose u preteranim količinama ne dozvoljavaju koži da diše a na lepljiva ulja/kreme mogu da se prilepe čestice iz vazduha ili sa Vaše garderobe koje mogu iritirati ranicu. Osim u slučaju da ste prethodno u potpunosti zanemarili negu Vašeg piercing-a, ova ulja/kreme će Vam biti preko potrebni.

Uopšteno govoreći, piercing lica zarasta brzo i lako uz minimum neprijatnosti ili bola. Izuzetak je piercing uha s`obizirom da tu eventualni osećaj neprijatnosti ponekad traje duže.

Osnovno pravilo koga se treba pridržavati je da čistite svoj piercing redovno i da ruke držite podalje od njega. Preporučujemo upotrebu Octenisept rastvora za čišcenje ovih piercing-a. Osobe sa osetljivijom kožom, mogu koristiti kao zamenu mlak rastvor morske soli. Rastvor morske soli se priprema tako što se rastvori jedna kašika morske soli (NE jodirana kuhinjska so) u bokalu sa mlakom vodom i meša sve dok se so ne rastvori. Oba ova rastvora se preporučuju za tretiranje nežne i osetljive kože lica i oko lica jer su oba blagog sastava.

Temeljito perite ruke antibakterijskim sapunom, vodeći pri tom računa da operete prostor između prstiju i ispod noktiju pre dodirivanja piercing-a.


Potopite komadić vate u rastvor i iscedite višak tečnosti. (Veoma je važno za zone piercing-a obrva i uha da vatu dobro iscedite da ne bi došlo do slivanja rastvora u oči i uši.) Rastvorom treba ovlažiti ulazni i izlazni otvor piercing-a i ostaviti da deluje jedan minut da bi tako omekšala bilo kakva materija ili strano telo koje se možda u međuvremenu zateklo na nakitu.Očistite unutrašnjost nakita kao i spoljne ivice kompletno.

Kada je nakit očišćen, pokvasite novi komadić vate i okrećite nakit pomerajući ga napred i nazad nekoliko puta čisteći ga pri svakoj rotaciji.


Nastojte da piercing čistite 2 puta dnevno u toku čitavog perioda predviđenog za zaceljivanje.

U većini slučajeva upotreba Alkohola za utrljavanje (Isopropyl) i Hydrogen Peroxide-a se ne preporučuje za negu piercing-a jer su to preterano jaki preparati.Ukoliko se ipak pojave određene poteškoće u procesu zarastanja ili imate neko pitanje u vezi toga ne oklevajte i kontaktirajte nas.

UPUTSTVO ZA TRETIRANJE PIRSINGA

(osim pirsinga sluzokoze)

Pirsing treba čistiti jednom ili dva puta dnevno, svakog dana tokom perioda zarastanja. Najpogodnije je čistiti ga tokom tuširanja. Nikako više od dva puta dnevno, zato što to može iritirati vaš pirsing.
- Pre čišćenja dobro oprati ruke tečnim antibakterijskim sapunom i toplom vodom. NIKADA ne dodirivati pirsing prljavim rukama, jer se pirsing tako može inficirati.
- Pripremiti pirsing za čišćenje kvašenjem toplom vodom. UKLONITI SVE KRASTICE koristeći toplu vodu i gazu ili vatu - NIKAKO noktima.
- Kapnuti malu količinu sapuna na ruke i napraviti sapunicu. Tom sapunicom nasapunati oblast oko pirsinga i nakit, blago rotirajući nakit i povlačeći ga napred - nazad nekoliko puta kako bi sapunica ušla unutar pirsinga (prilikom prvih nekoliko čišćenja ne rotirati nakit).
- Pustiti da sapunica deluje minut-dva.
- DOBRO isprati sapunicu tekućom vodom pomerajući na isti način nakit kao i ranije.
- Nežno osušiti pirsing pritiskajući papirnim peškirom (ne koristiti običan peškir jer može sadržati bakterije). Papirni peškir baciti.

Šta je normalno:
- Krvarenje, modrica, crvenilo, otok su česta pojava kod pirsinga. Ovo nisu indikatori nikakve komplikacije. Smanjite upotrebu alkohola, aspirina i kofeina. Korišćenje ibuprofena može smanjiti otok.
- Blago peckanje može biti prisutno prvih nekoliko dana, a svrab i duže tokom procesa zarastanja.
- Pojava tečnosti koja sadrži krvnu plazmu, limfu i mrtve ćelije je potpuno normalna. To je svetla belo – žuta tečnost koja stvara krastice na nakitu na ulaznom i izlaznom delu pirsinga. To nije gnoj, već indikator da pirsing polako zarasta.
- Kasnije pirsing može lučiti belu tečnost neprijatnog mirisa – sebum, koja pokazuje da pirsing zarasta.

Šta treba raditi:
- OPRATI RUKE pre dodirivanja pirsinga i dela tela oko pirsinga!
- Ostaviti pirsing »na miru« osim kada ga čistite.
- Ostaviti inicijalni nakit do zarastanja pirsinga, a onda se nakit može i promeniti.
- Proveravati nekoliko puta dnevno ČISTIM rukama da li su kuglice dobro zavijene.
- Menjati posteljinu redovno tokom procesa zarastanja pirsinga, naročito ako u kući imate kućnog ljubimca.
- Nositi čistu, širu odeću od prirodnog materijala oko pirsinga.
- Multivitamini koji sadrže cink i vitamin C mogu ubrzati zarastanje pirsinga.
- Tuširati se tokom perioda zarastanja i nikako se ne kupati u kadi. Ukoliko pirsing počne da luči gust gnoj obavezno se javiti lekaru i nikako NE VADITI nakit jer on dozvoljava da gnoj izađe napolje.

Šta ne treba raditi:
- Ne koristiti alkohol, hidrogen i jod jer su isuviše jaki i mogu ometati zarastanje.
- Ne primenjivati antibakterijske kreme jer one sprečavaju da kiseonik dođe do rane i formiraju lepljivu materiju koja može prouzrokovati komplikacije.
- Ne čistiti pirsing PREVIŠE i ne koristiti RAZLIČITE sapune, jer to može iritirati pirsing!
- Izbeći oralni kontakt i kontakt sa drugim telesnim tečnostima u blizini i na pirsingu tokom zarastanja.
- Izbegavati kupanje u bazenima, jezerima, kadama jer voda sadrži dosta bakterija.
U slučaju bilo kakvih nejasnoća pozvati i pitati ili poslati e-mail sa pitanjima !!!