Nega pirsinga

  • Početna
  • /
  • Nega pirsinga na srednjem delu tela

Nega nakon urađenog piercing-a lica

Ova uputstva za negu važe za sve piercing-e ispod nivoa vrata. Ovo uključuje sledeće (uz procenu vremena u kom je nega u proseku neophodna da bi ranica zacelila):
• Bradavice na grudima (prvih 10-12 nedelja )
• Pupak (12-16 prvih nedelja)

Najbolji način da osigurate što skorije isceljenje svog piercing-a je da svoje telo održavate čistim. Dok Vaše telo pokušava da zaceli novi piercing, potrebno je da se sami postarate za to. Zdrava ishrana, redovan san i umerenost u konzumiranju alkoholnih pića u toku zaceljivanja piercing-a od velikog je značaja. Svakodnevno uzimanje kombinacije više vitamina pomaže zaceljivanje piercing-a, i veliki broj ljudi tvrdi da upotreba dodatnog cinka ili vitamina C dodatno ubrzava zaceljivanje.

Generalno savetujemo upotrebu antibakterijskih masti / krema kao što su Hidrociklin ili Enbecin samo treba povesti računa o količini nanošenja masti/kreme jer ovi proizvodi ako se nanose u preteranim količinama ne dozvoljavaju koži da diše a na lepljiva ulja/kreme mogu da se prilepe čestice iz vazduha ili sa Vaše garderobe koje mogu iritirati ranicu. Osim u slučaju da ste prethodno u potpunosti zanemarili negu Vašeg piercing-a, ova ulja/kreme će Vam biti preko potrebni.

Većina piercing-a koji se rade u ovoj zoni bandažiraju se odmah. Zavoj može da se ukloni nakon 2-3 sata. Neki pierceri insistiraju da zavoj ostane preko noći, a skida se odmah narednog dana.
Novi piercing treba da se čisti 2-3 puta dnevno u toku perioda zaceljivanja koji smo prethodno naveli, uz upotrebu sredstva protiv mikroba kao sto je Safeguard sapun. (Poneko ima alergijsku reakciju na jod koji sadrži Betadine, zato radije preporučujemo baby sapune.)

Detaljno perite ruke pre kontakta sa svežim piercing-om.

Navlačite piercing i nakit da biste omeksali krasticu ili strano telo koje se moze naći na ivici piercing-a.

Napravite penu u svojoj ruci od veoma male količine safeguard sapuna i vode. Nezno otklonite bilo kakvu suvu materiju koja se našla na nakitu. Postarajte se da nakit na kraju bude u celosti i dobro očišćen.

Kada je nakit očišćen, nežno ga pomerajte napred-nazad 3-4 puta dozvoljavajuci pri tom da nešto malo sapuna prodre kroz piercing.

Detaljno isperite piercing vodom. Vodite računa da sav preparat bude ispran vodom tako što ćete pomerati nakit nekoliko puta pod mlazom vode.

Prosušite piercing blagim pritiskom suvim papirnim ubrusom ili čistim peskirom.

Ukoliko i dalje osećate neprijatno peckanje ili svrab, Octenisept ce Vam pomoći da to prevaziđete. Nakon čišćenja, nanesite vrlo malo u tankom sloju Hidrociklin ili Enbecin mast komadićem vate i pomerajte nakit napred-nazad. Uklonite eventualni višak preparata.

Ukoliko se ipak pojave određene poteškoće u procesu zarastanja ili imate neko pitanje u vezi toga ne oklevajte i kontaktirajte nas.

NAPOMENA:


Mnogi koji imaju osetljivu kožu tvrde da su preparati za čišćenje suviše jaki i iritiraju kožu. U takvim slučajevima mogu se koristiti blagi antibakterijski sapun. Mnogi pierceri nalazu da će natapanje blagim rastvorom vode i morske soli 2-3 puta nedeljno takodje ubrzati proces zaceljivanja i delovati umirujuće na novi piercing. Ukoliko se odlučite za ovaj rastvor morske soli i vode, postarajte se da to bude prirodna morska so isključivo – jodirana kuhinjska so nije adekvatna zamena. Kod mnogih se javlja neprijatna iritacija kože kao posledica upotrebe jodirane kuhinjske soli, tako da je treba izbegavati. Jednostavno pomešajte ravnu kašiku morske soli u čistoj činiji ili u kadi napunjenoj mlakom vodom i potopite piercing na nekih 15-20 minuta.
U većini slučajeva upotreba Alkohola za utrljavanje (Isopropyl) i Hydrogen Peroxide-a se ne preporučuje za negu piercing-a jer su to preterano jaki preparati.Ukoliko se ipak pojave određene poteškoće u procesu zarastanja ili imate neko pitanje u vezi toga ne oklevajte i kontaktirajte nas.