Negovanje sveze tetovaze
   Tetovaža mora da se održava i neguje u periodu zarastanja koji traje od 10 do 14 dana. Postupak je jednostavan i treba ga se pridržavati.
   Evo šta treba da radite:
Najlon skidate nakon 2-3 sata i odmah perete tetovažu. Tetovaža se pere prohladnom vodom i sapunom (baby sapun). Napravite dobru sapunicu i površinom celog dlana, kružnim pokretima pređite par puta preko nje, a zatim sperite sapunicu. Nakon pranja treba je obrisati.
    Možete je prebrisati čistim peškirom, ali je ne trljati, već lagano utapkati i pokupiti vodu. Sačekajte minut i namažite tanak sloj kreme. Trudite se da je mažete češće sa što tanjim slojem. Od krema za mazanje preporučujemo pantenol krem. Princip mazanja i pranja jednostavan je i praktikuje se prvih 14 dana. Redovnim mazanjem tankog sloja preporučene kreme sprečavate da se tetovaža sasuši i napravi krastu. Krasticu ne smete mehanički uklanjati, već je pustite da se sama isperuta. Nemojte preterivati sa pranjem i mazanjem!
    Dovoljno je pranje ujutru i uveče, a mazanje 5-6 puta u toku dana. Pri mazanju se ne sme videti beličasti trag (pošto je pantenol bele boje), jer to znači da je sloj predebeo. Mora se razmazivati i razvlačiti da bi ostala u tankom sloju.


Uputstvo za tretiranje tetovaže

Posle tetoviranja:
- ostavite zavoj da stoji najmanje dva, a najviše 12 sati
- uklonite zavoj pažljivo i bacite ga
- operite tetovažu NEŽNO malom količinom sapuna (najbolje nekim tečnim sa ph 5.5 - moze i gelom za tusiranje), i mlakom vodom (ovo uradite rukom - NE tuširajte tetovažu direktno) i obrišite je lagano pritiskajući peškirom ( NE TRLJATI !)
- ČISTIM prstom namažite vrlo tanak sloj kreme (“enbecin”, “hydrocyclin” - što tanje to bolje).
- perite tetovažu jednom-dva puta dnevno, brišite je pažljivo pritiskajući peškirom i mažite kremom (uvek tanko);
- posle 3-4 dana pojaviće vam se male neravnine na slici - NE DIRAJTE IH I NE GREBITE ! (kada se pojave ove neravnine koristite kremu koje ubrzavaju epitelizaciju – najbolje su: “PANTENOL” ili “PAVLOGAL” i to samo toliko da održite tetovažu vlažnom);
- posle nedelju dana neravnine će polako nestajati i tetovaža će vas svrbeti – NEMOJTE JE ČEŠATI ! Ako ne možete da izdržite svrab, namažite vrlo malo kreme ili alkohola;
- posle dve nedelje, vaša tetovaža je sačuvana;

Tokom ovog perioda:
- ne izlažite se suncu;
- ne plivajte i ne držite tetovairano mesto dugo u vodi;
- ne trenirajte i izbegavajte sve aktivnosti koje dovode do znojenja;
- nosite čistu i široku odeću (najbolje pamučnu - izbegavajte vunu i sintetiku);
- ne dajte da vam drugi dodiruju tetovažu, mogu je inficirati;
- posle ovog perioda tetovazu mazati hidrantnom kremom jednom dnevno;
- kasnije, za vreme suncanja, koristiti kremu sa najvecim zastitnim faktorom kako tetovaza ne bi izbledela;

Ukratko:

- neka vaša tetovaža uvek bude čista;
- kremu mazite sto tanje jer ona sprečava vašu tetovažu da “diše”; vazduh je, ustvari, najbolja stvar za tetovažu;

U slučaju bilo kakvih nejasnoća pozvati i pitati ili poslati e-mail sa pitanjima !!!


Higijena


Veoma je bitno da se tattoo-majstor prilikom svog rada pridrzava sledeceg:

- mora da nosi zastitne rukavice
- ne sme da dodiruje oci, usta ,nos, usi prilikom procesa
- ne sme pusiti sa rukavicama na rukama
- kada dodaje jos boje mora skinuti rukavice i oprati ruke, zatim sipati boju u nove kapice i staviti nove rukavice
- sprej-flasa se mora koristiti tako da se prvo tecnost naprska na vatu ili gazu pa onda koristi, a nikako da se prska direktno na tetovazu
- tokom rada ne sme dodirivati rukavicama telefon, lampu ili bilo sta drugo

Kako pronaci siguran studio za tetoviranje

- pogledajte okolo da li je studio cist i uredan-to cesto govori mnogo o higijeni !!!
- pitajte da li postoji sterilizator u kome se sterilise oprema i trazite da ga vidite !
- pogledajte da li ima ultrazvucnu kadicu za ciscenje opreme !
- pogledajte da li majstor nosi rukavice !
- pitajte da li igle samo jednom koristi
- pogledajte da li su tube i vrhovi cisti i da na njima nema ostataka boje

Ukoliko nije zadoveljen neki od ovih uslova, a narocito prva dva – NEMOJTE RADITI TETOVAZU NA TOM MESTU !!! Mozda cete tu proci jevtinije, ali znajte da VAS ZIVOT NEMA CENU, A NJEGA MOZETE UGROZITI time sto cete raditi tetovazu u nesterilnim uslovima ! ! !

Takodje, posetite nekoliko studija pre nego sto uradite tetovazu i pogledajte fotografije ranijih radova tih majstora.

Pre tetoviranja važno je informisati se o tattoo majstoru, o njegovoj edukaciji i načinu rada. Nemojte nasedati na izjave poput "najbolji i najjeftiniji", ili na nečiju samohvalu i ogovaranja drugih sa namerom da bi neko sebi navukao više posla. Kada je nešto jeftino postoji razlog za to, a najčešći je kvalitet. Da bi proverili da li tattoo majstor zaista zna šta radi i da li je u to zaista siguran proverite ga sa nekoliko konkretnih pitanja i činjenica. Uporedite njegove radove sa radovima njegovih kolega i uporedite kvalitet izvedbe tetovaže. U svakom tattoo studiju postoje fotografije sa radovima, fotografija mora biti oštra i sve se jasno na njoj mora videti. Kod tetovaže važno je gledati tehničku stranu koja je kod profesionalnih majstora uvek na podjednakom nivou jer, iako se radi o različitim tattoo majstorima, radi se o istoj tehnici unošenja pigmenta u kožu. Nemojte brkati tehniku i stil, to su dve potpuno različite stvari.

Na slikama dole vidite istu sliku koja je uradjena u razlicitim profesionalnim studijima za tetoviranje. Vi sami prosudite koji vam se stil vise svidja.
Pri tome obratite paznju na kvalitet linijija, na skladnost boja koje su koriscene i na to da li je boja ravnomerno nanesena ili ima praznina...

Ovo poslednje je veoma bitno kod tribala...Uklanjanje tetovaze