UKLANJANJE TETOVAZA
Da li sve tetovaze mogu biti uklonjene?


Mnogi dermatolozi kazu da potpuno uklanjanje tetovaze nije moguce. Tetovaze su uradjene da bi bile trajne pa ih je zato tesko ukloniti. Neki lekari ipak garantuju potpuno uklanjanje. Uklanjanje tetovaze zavisi od vise faktora: od velicine tetovaze, mesta na kome je uradjena, od samog organizma osobe, od starosti tetovaze, od nacina kako je uradjena. Npr. tetovaza koja je uradjena profesionalno lakse se uklanja zato sto je boja uneta svuda na istu dubinu. Novije tetovaze se teze uklanjaju od starih.

Doktori ne mogu predvideti tacno stepen uklanjanja zato sto ne znaju tacno koja je boja, od mogucih stotinak, koriscena prilikom tetoviranja.

Metode koje se koriste
Pre nego sto je laser postao alatka za uklanjanje tetovaze, koristile su se sledece metode:
-Dermoabrazija, gde se koza ustvari “peskari” kako bi se uklonio njen povrsinski i sloj u kome se nalazi boja;


uklanjanje-tetovaze


- Kriohirurgija, gde se oblast koze zaledi pre uklanjanja


uklanjanje-tetovaze


- Isecanje, gde doktor uklanja tetovazu skalpelom i ranu zatvara savovima ( u nekim slucajevima, kod vecih tetovaza, uzima se koza sa drugih delova tela)


uklanjanje-tetovaze


Pored ovih procedura koje se i danas koriste, LASERI su postali standardni tretman za uklanjanje tetovaza zato sto prilikom njihovog koriscenja nema krvarenja i nema nezeljenih efekata. Svako uklanjanje se radi iz nekoliko puta. Anestezija moze biti lokalna.

Tip lasera koji se koristi zavisi od boja kojom je uradjena tetovaza (najteze boje za uklanjanje su crvena i zuta a najlakse plava i crna). Laseri koji su specijalno konstruisani za uklanjanje tetovaza koriste takozvanu Q-switching tehniku, koja se sastoji od kratkih impulsa velike energije. Postoje sledeci laseri:
• - Rubinski
• - Laseri sa Aleksandritom
• - I tzv Nd: YAG ( za crvene, plave i crne boje)
Kako laser uklanja tetovazu

Laser funkcionise tako sto proizvodi kratke impulse veoma velike energije koji bezbedno prolaze kroz epidermis i mesaju se sa bojom tetovaze. Ovo uzrokuje da se boja pretvara u sitne komadice koje telo kasnije uklanja putem imunoloskog sistema


uklanjanje-tetovaze


Da li uklanjanje tetovaze boli?

Nesrecna stvar kod tetoviranja jeste ta da su i sam proces nastajanja, kao i proces uklanjanja tetovaza, bolni. Osecaj prilikom uklanjanja tetovaze laserom slican je osecaju kada vas isprskaju kapljice vrelog ulja ili kada vas neko udara zategnutom gumicom za tegle. Posto crna boja upija svu svetlost lasera, najlaksa je za uklanjanje. Druge boje, kao sto je zelena, delimicno upija svetlost lasera pa se zato moze ukloniti samo ukoliko je poznat hemijski sastav te boje.
Za uklanjanje tetovaze potrebno je nekoliko tretmana, koji obicno vrlo kratko traju. Broj tretmana zavisi od vrste boje i od dubine na kojoj se ona nalazi. Interval izmedju sesija je oko tri nedelje.
Propratni efekti uklanjanja tetovaze laserom su, u nekim slucajevima, sledeci: hiperpigmentacija-potamnjenje koze na mestu tretmana i hipopigmentacija-boja koze postaje mutnija i sa manje pigmenta na mestu tretmana. Moguce komplikacije su i infekcija, nemogucnost uklanjanja svih cestica boje i postoji sansa od 5% da ostane trajni oziljak.

Treba imati na umu da je uklanjanje tetovaze nekoliko puta skuplje od same tetovaze.

Zato dobro razmislite pre nego sto uradite tetovazu, jer nijedan od postupaka nije potpuno siguran, postupci su mnogo bolni a i vrlo skupi !