Tetoviranje

Uklanjanje tetovaža

Da li sve tetovaže mogu biti uklonjene?
Mnogi dermatolozi kažu da potpuno uklanjanje tetovaže nije moguće. Tetovaže su urađene da bi bile trajne pa ih je zato teško ukloniti. Neki lekari ipak garantuju potpuno uklanjanje. Uklanjanje tetovaže zavisi od više faktora: od veličine tetovaže, mesta na kome je urađena, od samog organizma osobe, od starosti tetovaže, od načina kako je urađena.
Npr. tetovaža koja je urađena profesionalno lakše se uklanja zato što je boja uneta svuda na istu dubinu.
Novije tetovaže se teže uklanjaju od starih.
Doktori ne mogu predvideti tačno stepen uklanjanja zato što ne znaju tačno koja je boja, od mogucih stotinak, koriščena prilikom tetoviranja.

Metode koje se koriste
Pre nego što je laser postao alatka za uklanjanje tetovaže, koristile su se sledeće metode:
-Dermoabrazija, gde se koža ustvari “peskari” kako bi se uklonio njen površinski i sloj u kome se nalazi boja;


uklanjanje-tetovaze


- Kriohirurgija, gde se oblast kože zaledi pre uklanjanja


uklanjanje-tetovaze


- Isecanje, gde doktor uklanja tetovažu skalpelom i ranu zatvara šavovima ( u nekim slucajevima, kod većih tetovaža, uzima se koža sa drugih delova tela )


uklanjanje-tetovaze


Pored ovih procedura koje se i danas koriste, LASERI su postali standardni tretman za uklanjanje tetovaža zato što prilikom njihovog koriščenja nema krvarenja i nema nezeljenih efekata. Svako uklanjanje se radi iz nekoliko puta. Anestezija moze biti lokalna.

Tip lasera koji se koristi zavisi od boja kojom je urađena tetovaža (najteže boje za uklanjanje su crvena i žuta a najlakse plava i crna). Laseri koji su specijalno konstruisani za uklanjanje tetovaža koriste takozvanu Q-switching tehniku, koja se sastoji od kratkih impulsa velike energije. Postoje sledeći laseri:
• Rubinski
• Laseri sa Aleksandritom
• I tzv Nd: YAG ( za crvene, plave i crne boje)
Kako laser uklanja tetovažu

Laser funkcioniše tako što proizvodi kratke impulse veoma velike energije koji bezbedno prolaze kroz epidermis i mešaju se sa bojom tetovaže. Ovo uzrokuje da se boja pretvara u sitne komadice koje telo kasnije uklanja putem imunoloskog sistema


uklanjanje-tetovaze


Da li uklanjanje tetovaze boli?

Nesrećna stvar kod tetoviranja jeste ta da su i sam proces nastajanja, kao i proces uklanjanja tetovaža, bolni. Osećaj prilikom uklanjanja tetovaže laserom sličan je osećaju kada vas isprskaju kapljice vrelog ulja ili kada vas neko udara zategnutom gumicom za tegle. Pošto crna boja upija svu svetlost lasera, najlaksa je za uklanjanje. Druge boje, kao sto je zelena, delimicno upija svetlost lasera pa se zato može ukloniti samo ukoliko je poznat hemijski sastav te boje.
Za uklanjanje tetovaže potrebno je nekoliko tretmana, koji obično vrlo kratko traju. Broj tretmana zavisi od vrste boje i od dubine na kojoj se ona nalazi. Interval izmedju sesija je oko tri nedelje.
Propratni efekti uklanjanja tetovaže laserom su, u nekim slučajevima, sledeći: hiperpigmentacija - potamnjenje kože na mestu tretmana i hipopigmentacija - boja kože postaje mutnija i sa manje pigmenta na mestu tretmana. Moguće komplikacije su i infekcija, nemogućnost uklanjanja svih čestica boje i postoji šansa od 5% da ostane trajni ožiljak.

Treba imati na umu da je uklanjanje tetovaže nekoliko puta skuplje od same tetovaže.

Zato dobro razmislite pre nego što uradite tetovažu, jer nijedan od postupaka nije potpuno siguran, postupci su mnogo bolni a i vrlo skupi !